2009. szeptember 5., szombat

Ismerd meg Manhattan-t!!!

Egy szabad hét Manhattan megismerésére...
Erről szól a bejegyzés.

2009.08.29 szombat
ISMÉT A WEBSTER HALL-BAN

Tegnap este jöttem vissza a szigetről New Yorkba. A host szülők a következő héten nem dolgoznak, és a szigeten lesznek a kicsikkel, azaz nem lesz rám szükségük, maradhatok Manhattan-ben, nem kell vasárnap este visszamennem.
Micsoda hétnek nézek elébe!!! Nem lesz semmi más dolgom, mint bejárni, felfedezni a várost.
A mai napra mivel esik az eső, csak egy kis shoppingot tervezek. Este viszont újra buli!

Este a Broadway Ave.-17. Street sarkán lévő Starbucks Caffe-ban találkoztam Csillivel és Dórival.
Nem sokkal később pedig végre személyesen találkoztam Valival a Forever 21 előtt, a Union Square-en. Majd újabb pár perc múlva már a Webster Hall előtt álltunk Dávid társaságában. Szóval megint összejöttek a magyarok bulizni :D .

Dóri, Vali, Csilli és Dávid



Kedvencünk: a tequila pultos srác



2009.08.30 vasárnap

EGY KIS REGGELI SÉTA

Ahhoz képest, hogy tegnap este buli volt, nagyon korán keltem. Reggeli, majd irány a City. Kiléptem a Broadway-ra, majd elindultam rajta északi irányba. Pár perc alatt a MADISON SQUARE PARK-ba értem. Amikor kb. egy hónappal ezelőtt otthonról kilépve legelső Manhattani sétámra indultam, ugyanígy, ugyanide jutottam. Mikor megálltam a park szélén, odajött hozzám egy mókus. Hátra kellett lépnem, különben lehet rám ugrott volna, szerintem azt hitte, van nálam mogyoró. Akkor elneveztem a parkot mókusos-parknak. Utólag tudtam meg, hogy az a Madison Square pak volt.

FLAT IRON BUILDING
A Broadway egy nagyon "szemtelen" surárút. Csak úgy végigfekszik egész Manhattanen, nem törődve a szerkezeti renddel. Manhattan utcaszerkezete négyzetrácsos. Észak-dél irányban a sugárutak(Avenue), kelet-nyugat irányban az utcák(Street). Aztán jön a Broadway, ahol én is lakom, mely ferdén átgázol mindenen Manhattan közepén.
Az a pont, ahol a Broadway átmetszi a Fifth Avenue-t, egy kis háromszögletű telket szült. Ehhez igazodva épült föl a Flatiron Buildint, azaz a Vasaló Ház.
A környező területet Flatiron Környéknek is szokták hívni, tehát én most flatiron környéki new yorker vagyok :) .


A Flatiron Building és a Madison Square Park között sétálva, letértem a Broadway-ről.
Az idő isteni volt. Reggeli friss levegő, tűző nap, hűs szellőcske. Ebben a pillanatban jobban imádtam New York-ot, mint egyébként. Azon gondolkodtam, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy itt lehetek.
Bekapcsoltam az mp3-lejátszómat, és elindultam a Fifth Avenue-n északra.
A legtöbb bolt még zárva volt. Alig voltak az utcákon, azok is inkább helyiek.
Meg is fogalmazódott bennem, hogy ilyenkor a legszebb New York. Bárcsak így maradna. Tudom, hogy ahogy beljebb fogok jutni, ahogy kicsit később lesz az idő, egyre több turista lesz. Nem lehet már simán végigsétálni a járdákon, hanem folyton kerülgetni kell őket, haha.

Elsétáltam a 42.utcáig. Ez a kiindulópontomtól mérve 1.5 km. Időközben kinyitottak a boltok, bementem több üzletbe is. Vettem is egy felsőt a H&M-ben. Csörgött a telefonom. Csilli hívott amiatt, hogy pár óra múlva találkozzunk Manhattan legdélibb csücskén, a Battery Parkban. Olyan csodás az idő! - pont megfelelő elmenni a Szabadságszoborhoz.

Hazaindultam, de nem ugyanazon az úton(Fifth Ave.), hanem a Broadwayon. Otthon átöltöztem, majd irány a Union Square subway (metro) állomás. Nemsokkal később Manhattan legdélibb csücskén a Battery Park melletti Bowling Green metróállomáson voltam. És további néhány perc múlva üdvözöltem Csillit és Dórit.


THE STATUE OF LIBERTY
(A SZABADSÁG-SZOBOR)

A Szabadság-szobor Liberty Island-en (Szabadság Sziget) van. Komppal lehet odajutni. A kompok innen indulnak, a Battery Parkból. Szerencsére nem voltak túl sokan, legalábbis mi nagyobb sorra számítottunk. Amíg Dórival beálltunk a sorba, Csilli elment jegyeket venni.

A hajókázás nagyon klassz volt. Gyönyörű volt a kilátás Manhattan-re. Ahogy közeledtünk Liberty Island-hez, és távolodtunk Manhattan-től, egyre több ember tekintete fordult el a citytől, és helyezte át a közeledő Szabadság-szoborra. Minél közelebb értünk hozzá, annál nagyobb lett.
A szigetre érkezve aztán közvetlen közelről is megcsodáltuk. Nem mentünk fel a tetejére, mert oda ha minden igaz, hónapokkal előre kellett volna jegyet foglalni. Mi pedig mára csak egy kis villámlátogatást terveztünk. Úgyis jönnek mindhármunkhoz rokonok, barátok látogatóba, így még jó párszor el fogunk ide jönni velük.
Miután körbesétáltuk a szobrot, beültünk ebédelni a szigeten lévő étterembe.

Hátam mögött Manhattan

Dóri és Csilli mosolyog Liberty Island-en :) .

Hárman.

Szabadság!!!


Liberty Island-ről még el akartunk menni Ellis Island-re is. De már olyan késő volt, hogy oda nem indultak kompok. Visszamentünk Manhattanban. A lányok még tartottak nekem egy rövid idegenvezetést az Üzleti Negyedben, majd elbúcsúztunk.

2009.08.31 hétfő

A FIFTH AVENUE ÉS A BROADWAY


Ismét egy nap, ismét tökéletes időjárással.
A legelső New Yorkban töltött héten(orientáció) nagyon ködös volt az idő, és folyamatosan esett valami esőnek nem igazán mondható izé. Meg is ijedtem kicsit, hogy New Yorkban valószínűleg mindig ilyen lesz az időjárás. Azóta kiderült, hogy nem. A megérkezésem óta itt töltött 40 nap alatt csak párszor esett, és legtöbbször szikrázó napsütés és kánikula üdvözölt reggelente.
A mai napra azt terveztem, hogy végigsétálok a szerintem két legfontosabb sugárúton, a Fifth Avenue-n és a Broadway(B'way) Avenue-n. A B'way New York leghíresebb és leghosszabb útja, 20 km-en át húzódik végig Manhattan-en. A Fifth Avenueról pedig mindenkinek a shopping jut eszébe. Nincs olyan világmárka, aminek ne lenne itt üzlete.
Nos, akkor indulás.

Kiléptem a B'way-re, elindultam északra, majd pár perc múlva már a Fifth Avenue-n haladtam előre. Millió nevezetesség és üzlet mellett mentem el, de tán egybe sem tértem be. Igazából csak arra voltam kíváncsi, hogy milyen maga a sugárút. Milyen a szerkezete az egyes területeken, milyen üzletek vannak, hová vezet...







Három és fél km gyaloglás után a Central Park dél-keleti csücskénél találtam magamat. Ha már véletlenül ide vetődtem, és ráadásul még sosem voltam a Central Parkban, bementem. Úgy éreztem magamat, mintha egy erdőbe jutottam volna. Gyorsan kihátráltam a csupa zöld zónából, és inkább a park déli oldalán elsétáltam a dél-nyugati csücsökbe. Na és mit találok ott? Hát persze, hogy a Broadway-t. Ez a sugárút mindenhol ott van.
Nos, akkor ha a Fifth Avenuen eljöttem otthonról a Central Parkig, akkor most innen hazamegyek a B'way-on. A B'way egyenesen a Times Square-re vitt.


A TIMES SQUARE

Két hely van New Yorkban, ahová minden turista elmegy. Az egyik a Szabadság-szobor, a másik a Times Square. A Times Square szerintem egy bolondok háza. Persze ha eljössz New Yorkba, azért ne hagyd ki a bolondok házát, haha. Nézd meg nappal, majd nézd meg este is. Ha fiatal vagy, tetszeni fog. Ha nem, nem fog tetszeni, de akkor se hagyd ki.
A Times Square a B'way és a 7th. Avenue kereszteződésében van. Lehet az útikönyv mást ír, de én a saját szemem szerint, oda szúrtam be.
A B'way ezen szakaszán rengeteg színház van. Egyik követi a másikat. Hihetetlen. Ha nem a saját szememmel láttam volna, azt mondanám, olyan nem létezhet, hogy ennyi színház van ilyen kis területen.

A Times Square-t övező magas épületek hatalmas, villogó, színes neon-reklámokkal vannak beborítva. Minden villog és mozog. Lényegében ennyi a Times Square. Emiatt özönlik oda annyi turista, hogy ezt lássa.





A tér nevét a New York Times Towerről kapta, és New York leghíresebb kereszteződésének számít. A város leghíresebb színházi központja. Majd eljövök egy előadásra, bár a New York-iak szerint nem itt vannak a legjobb előadások.

Áttörve a turisták torlaszán kicsit fellélegeztem. Hazáig gyalogoltam a Broadway-en. Sötétedett mire hazaértem.

2009.09.01 kedd

A mai napra tervezem Manhattan legkülönlegesebb részeinek felfedezését. Mikor tegnap este beszéltem(skype) a szüleimmel, mondtam nekik, hogy holnap megyek Olaszországba és Kínába. Hát akkor, indulás...

Reggel a házból kiléptem a Broadway-re. Napszemüveget fel, mp3 lejátszót bekapcs., térképet elő. Úticél: Canal Street. Ez az utca választja el egymástól Little Itlay-t és China town-t. A tervem az, hogy úgy jussak el oda, hogy átsétáljak SOHO-n is. SOHO-ra is nagyon kíváncsi vagyok.

Nézem a térképet. Nincs más dolgom, mint elindulni a Broadway-on déli irányba. Hát igen, a Broadway mindenhova elvisz, ezt továbbra is nagyon poénosnak tartom.

Eszméletlen gyönyörű idő volt.
Amikor láttam egy-egy szép utcát, vagy érdekes teret, letértem a Broadway-ról, majd a következő utcán visszajöttem rá. Bementem néhány üzletbe is. Mire a SoHo-ba értem, már nehezebb volt a táskám egy új nyaklánccal.
Először nem igazán értettem, hogy hol is van pontosan a SoHo. De amikor megláttam az utca sarkán egy kávézó fölött a "SOHO CAFE" feliratot, már tudtam, hogy megérkeztem.


SoHo


A negyed neve a "South of Houston Street (A Houston utcától délre)" rövidítéséből ered.
Az öntöttvas építészet a világon a legnagyobb koncentrációban a SoHo-ban marad fent. Na oké, tudom, ez nem érdekel senkit sem, haha.

SoHo-ról mindenkinek az elegáns galériák és üzletek jutnak eszébe. Ma, New York egyik legjobb bevásárlónegyedének számít.
Emellett én is leteszem a voksomat :D .

A SoHo-ban sétálva megfogalmazódott bennem, hogy ha New Yorkban vehetnék egy házat, és eldönthetném hogy hol, akkor itt szeretném.
SoHo gyönyörű. Nagyon tiszta, nagyon világos, nagyon szépen rendezett. Gyönyörű kis kiülős kávézók, bárok, éttermek. Nincs sok turista az utcán. Inkább helyiek. Ma, ha valaki a SoHo-ban akar élni, annak nagyon vastag pénztárcája kell hogy legyen, hogy itt, a galériáktól hemzsegő negyedben vehessen egy lakást.






A legtöbb utca macskaköves. Az üzletek ajtajaiban álló bolt-tulajdonosok mosolyogva köszönnek, ha egy pillanatra a szemükbe nézel. A környéken nincsenek hajléktalanok, se beszólós fekák...
Ez SoHo.

LITTLE ITALY

A SoHo-tól néhány utcára keletre található Little Italy(Kis Olaszország). Abból veszed észre, hogy megérkeztél, hogy hirtelen egyre több lesz az olasz étterem. És miután elolvastad az éttermi kiírásokat(Pizza, pasta...), rögtön Olaszországban érzed magadat.



Az utcák felett az olasz zászló színeiben pompázó díszek ívelnek át, és persze rögtön kiszúrod a több helyen is kilógatott olasz zászlókat.


A legtöbb étteremnek van kiülős része is. Látszik, hogy a vendégek között rohangáló pincérek is olaszok.





CANAL STREET

A Canal Street arról híres, hogy ez az utca választja el egymástól Little Italy-t és China town-t.
Ezen kívül elválasztja a West Village és SoHo negyedet TriBeCa-tól.
A Canal Street egy 6 sávos utca. Itt nem érdemes átmenni a pirosan. Egyszerre 6 sávon lesni a száguldozó autókat, hogy mikor és hol jön egy, azt inkább ne kockáztassátok meg. Én tényleg mindig, mindenhol átmegyek a piroson Manhattan-ben, de itt nem kockáztattam.



A helyiek szerint nem létezik olyan dolog, amit ne lehetne megvenni a Canal Street-en. Ezen nem csodálkozom. Egy olyan út, aminek az egyik oldalán "Olaszország", a másikon pedig "Kína", valóban nem tudok elképzelni lehetetlent.
Az olaszok szomorúságára, az út mentén több helyen is átnyomultak a kínaiak Little Italy-ba.


CHINA TOWN

China town, azaz Kína városka.
Hirtelen azon veszed észre magadat, hogy minden kínaiul van kiírva. Szerencsére a legtöbb helyen alábiggyesztik angolul is. Bár ennek nincs sok értelme, mert biztos vagyok benne, hogy egy fehér amerikai sem lakik ebben a negyedben. Ahogyan sétáltam az utcákon, özönlöttek szembe a kínaiak.





Néha szembejött egy-egy turista és talán nagy ritkán egy amerikai, aki valószínűleg csak azért tévedt ebbe a negyedbe, hogy egy sehol máshol nem beszerezhető ételkülönlegességet vegyen. A piacokon olyan különleges gyümölcsöket, magvakat, halakat, fűszereket láttam, hogy azt hittem, ilyenek csak a mesékben léteznek.








Sok üzletben hatalmas akváriumok voltak, melyekben óriási rákok és halak meregették rám szemüket. Aztán a mellettük lévő tálakban szárított kishalak és tintahalak közül lehetett volna válogatni.





Az utcán kínai éttermek illata(vagy inkább szaga)terjeng. Éhes voltam. Be is néztem pár helyre, de mivel mindenütt csak kínaiak ültek, és azok is mind rámcsodálkoztak mikor beléptem, úgy döntöttem, hogy mégsem vagyok éhes. Meg egyébként is, ha egy európai lány Amerikában ázsiai kaját eszik, nem biztos, hogy jó dolog sülne ki belőle.



Egy idő után elegem lett a helyből. Ki akartam kavarodni innen. Egy árnyékos helyre értem, majd lassan leesett, hogy a Manhattan híd alatt állok. Fölmentem a legközelebbi lépcsőn, és megkerestem a Broadway-t. Még kicsit sétálgattam a Broadway-on. Már lemenőben volt a nap, mikor hazaindultam.


2009.09.02 szerda

A KAMERA ELŐTT

Ébredés fél11-kor a stúdió zajára. Reflektort fel, egyből nappali világosság van az ablak nélküli szobámban. Köszi!!!Máskor behúzom majd a függönyt...
Lementem reggelizni. Kábeleken fölött lábujjhegyen járás, világítástechnikai cuccok alatt átbújás. Kész akadálypálya.
Végre az asztalnál, reggeli előttem. Jön a szemügés pofa(így hívom az egyik dolgozót): "Hi, how are you?" Jól, köszi. Ennyit szoktunk beszélgetni minden nap. De most nem állt meg a "hogy vagy" kérdésnél, hanem folytatta. Kéne neki valaki, aki beül a kamera elé, és pofákat vág. És hogy én pont itt vagyok. Aham... hát jó, mondom, hogy: Oké. Persze meg kell, hogy kérjen, hogy vegyek fel egy napi ruhát(pizsiben voltam) és csináljam meg a hajamat.
Aha. Na itt megbántam, hogy egy perce oké-t mondtam. Szóval szobámba fel, napi ruha fel, hajjal csinálás valamit. Pár perc múlva ott ültem a kamera előtt, de olyan megvilágításban, hogy azóta is foltokat látok...
Először azt kellett csinálnom, hogy leülök a bárszékre, és olyan képet vágok, mintha egy tüskébe ültem volna. Nehéz volt nem elröhögni magamat. Kb. 10-szer csináltam meg, mire azt mondta, hogy "perfect(tökéletes)". Második feladat: üljek le a székre, és csináljak úgy, mint aki megpihen, kifújja a gőzt. Ezt is legalább 10-szer, mire perfect lett. Aztán nagyon-nagyon megköszönték, és elengedtek. A szemügés pofa meg akarta mutatni a felvételt, de mondtam, hogy ezt inkább hagyjuk.

Nem sokkal később kiléptem az utcára. Mai terv: az üzleti negyed.
A Union Square tele volt. Átvergődtem a tömegen, le a metróállomásra, metróra fel. Negyed óra múlva elkezdtem furcsállni, hogy még mindig nem érkeztem meg a Bowling Green megállóhoz. Leszálltam. Aztán jött a felismerés, hogy már nem is Manhattan-ben vagyok, hanem Brooklynban. Hát így jutottam el Brooklynba. Gyorsan újraterveztem a napomat. Üzleti negyed kilőve.

BROOKLYN

New York City öt kerülete: Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx és Staten Island.


Elővettem a térképet. Próbáltam belőni, hogy hol vagyok, és megkeresni, hogy hol van Brooklyn centruma, mert azt szívesen megnézném. Azt megtaláltam, hogy hol vagyok, de a pontos észak-déli irányt nem tudtam megállapítani(dél volt :) ), ezért megkérdeztem a közelben álló feka rendőrcsávót. Gyorsan útbaigazított. Egyébként a New York-i rendőrök legtöbb munkája abból áll, hogy útbaigazítják a turistákat :) .
Egy nagyon szép téren álltam. Sajnos nem emlékszem a nevére, de csináltam képeket.




A térkép alapján csak pár percre van Brooklyn központja. Arra indultam. Közben a térképet bújtam, mert nagyon kesze-kuszák voltak az utcák. Odajött egy fehér üzletembernek öltözött manus, kérdezte, hogy segíthet-e. "Köszi, tudom hol vagyok" - mondtam.

Ez New Yorkban teljesen természetes. Rengetegszer fordult elő, hogy amikor megálltam a járda szélén, hogy kiötöljem a térképem alapján, hogy merre is vagyok, odajött egy helyi, és megkérdezte segíthet-e. Nők is, férfiak is, fehérek, feketék, fiatalok, idősek... Többsége azt is megkérdezni, hogy honnan jöttem. Elmondom. Kis részük poénkodik az akcentusomon... A lényeg, hogy segítenek, és ez jól szokott jönni.

Kis silabizálás és utcanevek keresése után rájöttem, hogy pont ott állok a centrum közepén. Ezt sejthettem volna a tömeg láttán.


Ami új volt, hogy a tömeg 99%-át feketék alkották. Bementem egy üzletbe. Körbenéztem. Tele volt vásárlókkal, de mind fekete volt. Nem tudom miért, de kicsit hülyén éreztem magamat. Nem jó kisebbségnek lenni. A próbafülkénél ki volt írva, hogy: "Fehéreknek tilos próbálni." Aztán mikor újra elolvastam értettem meg a mondat igazi jelentését: "Fehéret tilos próbálni". Hát ugye nem mindegy :D . Gondolom azért nem lehet fehér ruhát próbálni, nehogy összekenjék sminkkel.

Bementem egy bizsu-ékszer boltba is. Ami vicces volt, hogy tele volt élénk színű nyakláncokkal, fülbevalókkal. A sötétbőrűeknek nagyon jól állnak az élénk színek. És mivel egy olyan területen vagyunk, ahol nagyon sok a feka, tele is volt a bolt élénk cuccokkal. Lefotóztam...



Kicsit sétálgattam Brooklyn centrumában. Nem vettem semmit. Egyébként is, most spórolok. Új fényképezőgépre, a mexikói útra, téli ruhákra, California-ra...

Miután megnéztem Brooklyn belvárosát, visszaindultam Manhattan-be. Irány a Brooklyn híd.

BROOKLYN BRIDGE
Brooklyn centrumából kb. fél-háromnegyed óra gyaloglás után megtaláltam a Booklyn hídra vezető utat. Ez a sztráda közepén van. Gyalogosoknak és bicikliseknek.


Elég hosszú az út, mire ténylegesen felérsz a hídra.

A német származású mérnök, John A. Roebling mikor át akart kelni az East River-en egy télen, jégbe szorult a kompja, és akkor találta ki, hogy egy hidat kéne építeni a két város közé.
A híd 1883-ban készült el. 16 évig épült. Az első acélkábeles függőhidat átadásakor a világ nyolcadik csodájának mondták. Akkoriban mérnöki csúcsteljesítménynek számított. Az East River (Keleti Folyó) fölött 530 m magasan ível át. 1883-ban Manhattan és Brooklyn két különálló város volt. Roebling azon 20 ember közé tartozott, akik meghaltak a híd építése közben. A legtöbben keszonbetegségben, légembóliában, miután feljöttek a víz alatti mederkamrából.

Akkor igazán szép a hídon átsétálni, ha Manhattan felé haladsz. Ami vicces, hogy több turista jött szembe, mint amennyi Manhattan felé ment volna. Én már korábban átgondoltam, hogy Manhattan felhőkarcolói felé fogok sétálni.







A kilátás a hídról meseszép. Hátad mögött Brooklyn, előtted Manhattan, jobbra a Manhattan híd, balra a Szabadság-szobor...

Manhattan

Manhattan Bridge

A messzeségben a Szabadság-szobor látható

A hídról leérve Manhattan pénzügyi negyedébe jutottam. Szép parkok, busy utcák, rohanó üzletemberek, City Hall...
Elhatároztam, hogy elmegyek a Felhőkarcolók Múzeumába. Mire megtaláltam, bezárt. Fáradtan sétáltam a Battery Parkba. Innen indulnak a kompok a Szabadság-szoborhoz. Gyönyörű volt a kilátás. A naplementében csillogó víz, kompok, vitorlások, a Szabadság-szobor...

Lefeküdtem a parkban. Néztem a panorámát. Elaludtam.
Később metroval mentem haza a Union Square-re.

20009.09.03 csütörtök

Reggel korán keltem. Bedobtam a szennyest a mosógépbe, egy óra múlva a szárítógépbe. Ismétlem magamat: szárítógépbe. Nos, ez egy olyan nagyon okos találmány, ami szép hazánkban nem terjedt el, míg Amerikában alap felszereltség. Még otthon azt hallottam róla, hogy összegyűri a ruhákat, és utána sokat kell vasalni. Na ez az ami oltári nagy baromság. Valójában, mikor lejár a szárítógép, friss, meleg, ropogós, vaslat ruhát szedek ki belőle. Nem tudom, hogy mi a trükkje a dolognak, de totál gyűrődésmentes minden.

10-kor csengetnek. Én bizony le nem megyek beengedi bárkit is. Hozzám tuti nem jött senki. Ami pedig biztos, hogy a stúdióba jöttek, és mivel a stúdió dolgozói még nem jöttek meg(10.15-kor szoktak), majd vár még egy kicsit aki csenget. Várt is. Aztán mikor megjöttek a stúdió dolgozói, beengedték. Hallom, hogy jön fel valaki a szobámba. Nah. Mégis csak hozzá jött valaki? Kizárt!!!!

Bájos mosoly a szobám ajtajában: "Hi! I'm the cleaner lady. My name is Ana."
Így ismertem meg a 9 éve Ecuadorból idetelepült 28 éves takarítónőt. Ana nagyon klassz arc, ezt azóta gondolom így, miután megdicsérte az angolomat, és azt mondta, hogy minden szavamat megérti. Köszi Ana! Persze én nem értettem minden szavadat...
Lényeg a lényeg, hogy nagyon összespanoltunk. Telefonszámcsere,...stb. Meghívott hozzájuk, és mondta, hogy van egy halom szingli barátja, akik nagyon jól beszélnek angolul, és majd bemutat nekik, hogy eljárjak velük bulizni. Ana Queens-ben lakik, de azon az utcán, ami elválasztja Queens-t Brooklyntól. Megbeszéltük, hogy majd körbevezet engem Queens-ben, Bronx-ban... Ezek mind New York City területei. És én nem csak Manhattan-t, hanem New York City összes részét meg szeretném ismerni, szóval nagyon örülök neki, hogy majd Ana és barátai segítenek nekem ebben. Hátha rám ragad egy kis spanyol is :) .

Szépen elrohant a nap. Délután 3-kor kaptam észbe. Gyorsan befejeztem a film(Fire Island-ről) szerkesztését, és fél4-kor léptem ki az utcára.
Irány a Metro. Úticélom a tegnap orrom előtt bezárt Felhőkarcolók Múzeuma.


FINANCIAL DISTRICT
(A PÉNZÜGYI NEGYED)


A Union Square-en rengeteg turista jön szembe. Látszik rajtuk: holt fáradtak. Biztosan már 8-kor elindultak a hoteljükből várost nézni. Rutinosan szállok föl a 4-es metróra, majd 10 perc múlva rutinosan szállok le, a már jól ismert Bowling Green-en. Manhattan legdélibb csücskében, a Battery Parkban vagyok. Innen indulnak a kompok a Szabadság szoborhoz.
A parktól 5 perc sétára van a Felhőkarcolók Múzeuma.

THE SKYSCRAPER MUSEUM (A FELHŐKARCOLÓK MÚZEUMA)
Battery Place 39.
Belépő: 5 dolcsi.
15 percet töltöttem bent. Amin meglepődtem, hogy nem csak New York felhőkarcolóiról, hanem a világ felhőkarcolóiról szólt.
Ami érdekes volt számomra, hogy megtudtam, hogy az Empire State Building nem is olyan magas.

A legmagasabb felhőkarcolók csökkenő sorrendben:
1. Burj, Dubai (több mint 700m)
2. CN Tower, Toronto, Canada (553m)
3. World Financial Center, Shanghai, China (492m)
4. International Commerce Center, Hong Kong, China (2010-re lesz kész, 485m)
5. Taipei, Taiwan, China (509m)
6. Petronas Towers, Kuala Lumpur, Malaysia (452)
7. Sears Tower, Chicago, USA (442)
8. Empire State, New York, USA (381m)
9.Woolworth Building, New York, USA (241m)

Látható volt a múzeumban a World Trade Center, és a most épülő Freedom Towel makettje is.

Kijőve a múzeumból, rögtön a térképbe dugtam a fejemet, és a legközelebbi "E" metroállomást kezdtem keresni. A legközelebbi a World trade Center mellett van. Ez klassz, mert akkor útba esik a Tőzsde.
Megcéloztam a Broadway-t, majd pár perc múlva, már a Wall Street-en álltam.

WALL STREET
Nevét az ellenségeket és a harcoló indiánokat távol tartó falról(wall=fal) kapta.
Most a város pénzügyi központja.


NEW YORK STOCK EXCHANGE("NYSE") (A TŐZSDE)
1929-ben itt "dőlt össze az egész világ". Ma már csak "fekete péntek"-ként emlegetik.
A hatalamas klasszicista épületben a látogatók karzata biztonsági okokból le van zárva.



FEDERAL HALL NATIONAL MEMORIAL
A lépcsőn álló George Washington azt a pillanatot örökíti meg, amikor az ország első elnöke esküt tesz hivatalba lépésekor(1789).



TRINITI CHURCH
A Wall Street végén álló templom.

ST. PAUL'S CHAPEL
A kis kápolna közvetlen a World Trade Center lábainál állt, és sértetlen maradt.
Mikor beléptem, és megláttam a terrortámadásban elhunyt tűzoltók, gyerekek....fényképeit, kirázott a hideg. Ha nincsen hozzátartozód, ha nem érintett közvetlenül a tragédia, akkor is elfog egy pillantra a gyász.


A WORLD TRADE CENTER HELYE,
AZAZ A GROUND ZERO
2001. szeptemer 11. A terrortámadás után a Ground Zero volt az a fogalom, amivel a New York-iak megpróbálták kifejezeni amiatti döbbenetüket, hogy a földdel vált egyenlővé a World Trade Center.
A WTC-t 1973-ban adták át, azóta volt a város szimbóluma, 50 ezer ember munkahelye, és napi 80 ezren keresték fel.
A tornyok 2001. szeptember 11-én (9/11, nine-eleven) 10 óra 28 perckor(65 perccel a becsapódás után) omlottak össze. A két épület hatalmas súlyát egy-egy belső sodronyháló támasztotta alá, amelyek elolvadtak a tornyokba csapódó két repülőgép okozta tűz forróságától. 16 ember élte túl. 2752-en viszont meghaltak.

Most, tornyok helyén, a 6.5 hektáros területen már folyik az építkezés. A cél az, hogy 2011-re felépüljön a Freedom Towel (A szabadság tornya). Ezzel akarják kifejezni, hogy nem győzhet Amerika fölött a terror.

Az építkezéstől két háztömbnyire van az "E"metro állomása. Pont bent állt a szerelvény. Tíz perc múlva W. 4th Street megállónál szálltam le.


GREENWICH VILLAGE


A 14. Street-től délre, a 9. Avenue-tól nyugatra, a Houston Street-től északra található területet a New York-iak egyszerűen "the Village" (a Falu) néven emlegetik.
Az 1960-as évekig írók, költők, képzőművészek, dzsesszzenészek lakták a területet, majd később népszerű melegnegyeddé vált. A mindenszentekkor rendezett felvonulásuk szenzációs eseménynek számít.
Greenwics Village ma egy olyan, nagyon drága lakónegyed, ahol nincsenek felhőkarcolók. Keskeny, kanyargós utcák tagolják, és többnyire névvel jelölik, nem pedig számozással.
Amikor ránéztem a térképre, rögtön tudtam hogy hol vagyok. Ezen a területen egy kicsit megszakad Manhattan rácsos utcaszerkezetének a rendje.

Leszálltam a metróról, a Sixth Avenue (Avenue of the Americas)-n találtam magamat.
Hamar meglett amit kerestem:

JEFFERSON MARKET COURT-HOUSE
Az "Old Jeff". A terület legtöbbre tartott jellegzetessége. Bírósági épületnek építették, de ma egy könyvtárnak ad otthont. Amikor megépült, ötödik lett az "Amerika legszebb épülete" versenyen. Ezt egyébként nem kell megnézni, szerintem nincs ott semmi extra.


SHERIDAN SQUARE
Greenwich Village központja. A téren 7 utca fut össze, de annyira bonyolultan, hogy a helyiek csak "egérfogó"-nak becézik.
Körbesétáltam. Bekukkantottam egy halom üzletbe, majd pedig leültem a parkban. Velem szemben egy nőknek öltözött transzvesztita pár ült. Nagyon csúnyák voltak :) .


Innen a St. Luke's Place-re akartam menni, de megláttam egy olyan szép utcát, hogy letértem a tervezett útvonalról. Bleecker Street. Ha egyszer Greenwich Village-be tévedtek, ezt ne hagyjátok ki. Nagyon szép. Két oldalt kicsi, kisvárosi üzletek. Van sajt bolt, tengeri herkentyű bolt, bor bolt... minden ami csak kell, de nagyon-nagyon hangulatosan. Végigsétálva az úton, egy térre jutottam. Ekkor kezdett sötétedni. A hely fantasztikusan szép. A Bleecker Str. és a Carmine Str. kereszteződésében van:

FATHER DEMO SQUARE
Leültem a téren. Annyira hangulatos volt, hogy ottragadtam hosszabb időre. Vicces volt, mikor ráeszméltem, hogy még mindig Manhattanban vagyok, mert inkább úgy éreztem magamat, mintha egy olasz vagy francia kisvárosban lettem volna. Lugo városka(Olaszroszág) jutott róla eszembe. Szokták mondani egy-egy kisvárosra, hogy az ország "gyöngyszeme". Nos, ez a hely is pont ilyen.

Visszaindultam a kijelölt útra. Megtaláltam az St. Luke's Place-t és a CHERRY LANE THEATRE-t is. A pici kanyargós utcákon gönyörű olaszos jellegű sorházak mellett mentem el. A bejárati lépcsők csodásak.




Az útcákon erős narancssárga fény szűrődött át. Az már leírtam, hogy a területet mi határolja É-ról, NY-ról és D-ről. De hogy keletet is megemlítsem: a Hudson folyó. Tehát elindultam felé. A naplemente odacsalogatott. Néhány perc múlva már a HUDSON PIER-en álltam (pier=móló).
Olyan szép naplementét láttam, amilyet még soha. A mólóra érkezésem után kb. negyed órával bukott le a nap. Végignéztem. Eszméletlen volt. A Hudson folyó színe mélysötét volt, és úgy csillogott, mintha csillámporral szórták volna be. A messzeségben pedig a felhőkarcolók...




A Hudson folyó partjáról sötétben sétáltam hazáig. Klassz nap volt.


2009.09.04 péntek

Kómás ébredés. Lassan rájövök, hogy mi nem stimmel. Nem kapok levegőt. Fáj a torkom, és be van dugulva az orrom. Áááááá! Na ne mááááár!! NEM AKAROK BETEG LENNI!!! Vagy már késő? Késő.
Blogírás, majd délután 2-re összeszedtem magamat. Megnéztem a neten, hogy milyen az idő odakint( 27 fok, tiszta égbolt). Kiléptem az utcára. Irány a New York Publich Library(Epiphany Branch). Csináltattam card-ot (azaz beiratkoztam a könyvtárba). Hamar meglett, ingyen volt. Ezentúl New York összes könyvtárába bejárhatok, és kölcsönözhetek könyvet. Hurrá!!!
Ha majd nagyon esik, vagy hideg van, elmegyek könyvtárakat nézni. Biztosan van egy pár hatalmas és híres. Legalábbis az amerikai filmekből láttam már néhányat.

Mára felhőkarcolónézést terveztem. A beiratkozás után irány a Lexington Avenue. Végigsétáltam rajta a 23.utcától a 42.utcáig. Ott már annyira éhes voltam, hogy beültem egy szimpatikus helyre enni. Össze lehetett válogatni saját magadnak, hogy mit kérsz. Nagyon szép, friss készételek között válogathattam. Volt lazac, sushi, csirke, beef, mindenféle köret és saláta. Találtam krumplit. Hurrráá!! Amit sosem eszek itt New York-ban, az a krumpli. A letöbb készételes helyen nincs is. Vagyis a hamburgeres, tipikus amerikais helyeken van, de az sültkrumpli. Itt pedig találtam törtet, de többfélét.
Csirke, tört krumlik, fetasajtos sültpadlizsán, paradicsom, sajtok... szóval minden jóból ami megtetszett, vettem egy falatnyit. Miután kifizettem a 6 dollárt, leültem enni. Egy meleg pár és egy fekete idős nő közé ültel le, és a néni folyton beszélt hozzám, hogy ez egy milyen jó hely, és hogy ő régen idejár... Tényleg nagyon jó hely. Isteni volt a kaja. Most már többször fogok ilyen helyekre beülni. Megéri, legalább eszek valami otthonit. Amit a legjobban hiányolok otthonról, az a kaják. Egyébként nagyon egészségesen eszem itt Amerikában. De ezt csak arra értem, mikor otthon eszem. Ahol lakom, van a közelben a Union Squaren egy Bio áruház(Whole Foods Market). Csakis ott vásárolok, így minden amit eszek, bio. Igazából nincs is választásom, mert semmilyen más nagyobb élelmiszer bolt nincsen a közelben. Ez az áruház nagyon jó. Fantasztikusan felszerelt, szép a kínálat, mindent megtalálsz, minden friss, gyorsan halad a sor fizetésnél, van készétel is(szintén össze lehet válogatni). Ha itt veszek készételt, mindig algát, tofut, csicseriborsót és curry-s csirkét szoktam venni. Isteni!!!!
Boldogan, jóllakva lesétáltam mégy egy utcát és elértem célomat.

CHRYSLER BUILDING
Csodás felkőkarcoló Manhattan szívében. Amiket eddig láttam, ez eddig a legszebb. Olyan a teteje, mintha kagylókból lenne kirakva. Art deco épület. A csúcsa csillogó rozsdamentes acélból készült. A legtöbb new yorkinak ez a kedvence. Egyelőre nekem is.
A tetejére nem szabad felmenni, de azért bementem a hall-ba. Gyönyörű rozsdaszínű márvány az egész. Olyan érzésem volt, mintha egy fürdőben lennék. A hall-nak 18 felvonója van, és mind a 18 ajtó más féle fából készült.



GRAND CENTRAL TERMINAL
42.St.-Park Ave.
A világ egyik legjelentősebb vasúti pályaudvara. Naponta fél millió ember fordul meg. Ez az a pályaudvar, ahol az amerikai filmekben mindig a bombát elrejtik, és fenyegetnek a terroristák, hogy felrobbantják. Az épület dísze a hatalmas vasúti csarnok. Három hatalmas ablakán nappali fény jut be. A mennyezetét csillagképek díszítik.



A csarnok közepén van a tudakozó fülke. tetején egy négyoldalú óra található. Népszerű találkozópont a new yorkiak számára. "Találkozzunk az óránál!"



A Nagy Lépcsőházat a párizsi Opera lépcsőházáról mintázták.
A Grand Central nem csak pályaudvar, hanem üzletek, éttermek és egy múzeum is helyet foglal benne.

Grand Central Market(itt mindent lehet kapni)

ST. PATRICK'S CATHEDRAL(SZENT PATRIK-KATEDRÁLIS)
New York legszebb neogótikus épülete az írek védőszentjéről kapta a nevét . 1878-ban készült el, és az USA legnagyobb katolikus székesegyháza lett. Most a világ 11. legnagyobb temploma. Vasárnaponként több mint 2500 hívő ül be.



Leültem egy hátsó padra. Úgy éreztem, hogy fel sem állok többé. Legalábbis egy órán belül biztosan nem. Most hatalmasodottn el rajtam, hogy beteg vagyok. A szemem majd le ragad, a lábaim ólomból...
Azt hiszem mára vége a városnézésnek, inkább haza kéne menni lefeküdni, mert nem lesz ennek jó vége. Egy jó fél órát támasztottam a fejemet, majd körbeszaladtam a katedrálison. Hatalamas és nagyon szép. Eldöntöttem, hogy megnézek még valamit, aztán elmegyek a Times Square-re, ott lehet a közelben a kedvenc muffinomat venni,. Veszek muffint, majd metróval irány a Union Square, ott irány a Whole Foods Market, veszek bio teát, bio mézet, bio citromot, hazamegyek, forró zuhany, teafőzés, takaróalá bújás, teaivás, muffinevés...
Szóval miután meg volt a terv, elindultam "még valamit" megnézni. Ez a Rockefeller Center lett.

ROCKEFELLER CENTER
"Város a városban..."
Ez a világ legnagyobb magántulajdonban lévő épületegyüttese. 19 épületől áll. Kertek, éttermek, üzletek és irodák vannak egy tető alatt.
A központ legfontosabb része a 70 emeletes G. E. Building, mely az NBC stúdiójának székháza. A stúdiókat meg lehet tekinteni. A Today című tévéműsort hétköznap reggelente élőben végig lehet nézni a járdáról. A TOP OF THE ROCK kilátó a 67-70. emeleten van. Egy másik látványossága a Radio City Music Hall, ami régen mozi volt, most pedig fontos show műsoroknak ad otthont.


Miután kijöttem a Rockefeller Building-ből, elindultam a TIMES SQUARE felé. Nagyon sok a turista.
Mikor végighaladtam a Times Square-en, jöttem rá, hogy engem fusztrál ez a környék. Annyi a turista, hogy nem lehet haladni. Őrültekháza az egész. Inkább lennék a SoHo-ban.


Beszereztem a muffinokat, majd metróval elmenetem a Union Squarere, ott vettem bio-teát, mézet, citromot. Otthon zuhé. Mire kijöttem a fürdőből, eltüntek a filmesek is a studióból. Szóval nyugi lett, és ez most jól jött. Teafőzés, és most itt fekszem az ágyamban. Blogot írok. Este fél10 van. Otthon már másnap hajnali fél4.
Jóéjt Magyarország!!!

2009.09.05 szombat

Napokkal ezelőtt megbeszéltük Csillivel, hogy ma elmegyünk a Central Parkba. A park Manhattan északi részén van. Hozzám egyáltalán nincsen közel, mert én Manhattan középső részén lakom. Persze metroval csak pár perc... Még volt időm a megbeszélt találkozóig, ezért, hogy ne vesszen el a szabadidő, elmentem a közeli(3 perc séta) Madison Square-re. Ott bőven van mit megnézni.


A MADISON SQUARE KÖRNYÉKE



MADISON SQUARE
1847-ben egy divatos lakónegyed központjában jött létre. Itt született a politikus Theodore Roosevelt és az írónő Edith Wharton. A Fifth Avenue Hotel, a Madison Square Színház és a Stanford White Madison Square Gradenje határolják. 1884-ben itt állították ki a Szabadság-szobor fáklyatartó karját.

INSURANCE BUILDING
A park mellett áll a New York Life Insurance Company látványos épülete. Cass Gilbert tervezte, akinek jellegzetessége a piramis alakú torony építése. Az épület belsejét függőlámpák, bronzkapuk és bronzborítás díszíti.


APPELLATE COURT
Egy háztömbbel délre, egy kis márványpalotában működik New York Állam Legfelsőbb Bíróságának Fellebbviteli Részlege. A világ legforgalmasabb bírósági épületében New York-i és bronxi polgári és bűnügyekkel kapcsolatos kapcsolatos fellebbezéseket tárgyalnak. Hét közben, ha nincs tárgyalás, a látogatók megnézhetik az épületbelsőt és magát a tárgyalótermet is.



METROPOLITAN LIFE TOWER
A Madison Square keleti oldalán található ez az 54 emeletes épület. 1909-ben mikor megépült, a világ legnagyobb biztosítótársoságának jelképeként, ez volt a világ legmagasabb épülete. Mind a 4 oldalán hatalmas óra látható, melynek percmutatói egyenként 454 kg súlyúak.


COLUMBUS CIRCLE

A Columbus Circle-nél volt a megbeszélt találkozópont Csilliékkel. Késtem, de Csilliék még többet, így volt időm körbejárni a teret.
A Central Park dél-nyugati csücskénél van, itt fut össze a Nyolcadik Sugárút(8th. Avenue) és a Broadway.





A CENTRAL PARK

New York "kertje". Manhattan északi részén egy 340 hektáros zöldövezet, tehát területe közel kétszer akkora mint Monacoé. 16 év kellett ahhoz, hogy elkészüljön a park. Több mint 500 000 fát és bokrot telepítettek a területre.







Kerestünk egy hatalamas zöld területet, leterítettük a magunkkal hozott törölközőt, elővettük táskánkból az ennivalót, és eltöltöttünk jó pár kellemes órát a parkban.

Csilli manikűrözik

Bertram fotózik.

Ifath, a Costa Rico-i au-pair.

Nevetek valamin.

A centralparkozás után metroval mentem haza. Holnap ugyanezzel a csapattal(+Dóri) megyünk Pennsylvania államba megnézni Philadelphia-t. Klassz lesz!

A mai napon véget ért az "Ismerd meg Manhattan-t" programom.
Jó kis hét volt. Most már tudom, hogy mi a legnagyobb értéke New York City-nek. A sokszínűsége. Pedig még alig láttam belőle valamit! Sebaj, lesz rá jó pár hónapom, hogy még jobban megismerjem.

Üdv, puszi, ölelés:
Évi

4 megjegyzés:

  1. Szia Évi!

    Milyen jó kis bejegyzést írtál!Nagyon tetszett!Remélem meggyógyultál!Úgy irigyellek titeket,a triumvirátust!Szép kis közös kalandokat éltek át!:)
    Klassz,hogy eddig nem kellett annyit dolgoznod,hanem ráérsz megismerni a nagy almát.
    További szuper kalandokat kívánok!
    Szabina(Csilli barátnője)

    VálaszTörlés
  2. Szia Szabina!
    Örülök, hogy tetszett a bejegyzésem. Klassz lesz majd néhány hónap vagy év múlva újraolvasnom, hogy merre jártam, miket láttam.
    Ha volt türelmed végigolvasni az egészet, le a kalappal :D . Maratoni bejegyzés volt.
    Az, hogy hárman együtt vagyunk, igazán klassz dolog. Sokat tudunk segíteni egymásnak, és mindent megbeszélhetünk egymással. Ez rengeteget jelent, ha távol vagy az otthonodtól.
    Ha minden igaz, ma jön vissza a családom a city-be. Holnaptól indul a munka. De Manhattanban dolgozni... :D .
    Üdv, Évi

    VálaszTörlés
  3. Na, ez most pont 23 perc volt :) Jól körbejártad :) Bocs, h tőmondatokat írok, de fáradt vok egy kicsit. Jah, amúgy az Starbucks, kérjük kijavítani. Philadelphia pedig csak sima i-vel van. Lektorálás megvolt, jó éjszakát, puszi :)

    VálaszTörlés
  4. Hát igen. Olyan baromi hosszú lett, hogy most először nem néztem át mit írtam... :D. Még jó, hogy van aki lektorálja =D !!!

    VálaszTörlés