2010. május 1., szombat

Itt lakom látod, ez az a ház.

Hahaha, remélem néhányotoknak ismerős a bejegyzés címe :). Amikor még kislány voltam, és rendkívül szerettem a rock zenét, akkor nagy kedvencem volt ez a hazai rock banda :).
Régi szép idők :).

Ígértem, hogy csinálok videot a házról. Ezt az ígéretemet nem tudom betartani, mert a saját eszem azt súgja, és mások is azt tanácsolták, hogy jobb nem körbemenni és videot készíteni egy olyan házban, ami be van kamerázva. Így video helyett felteszem ide a honlap elérhetőségét, ahol láthattok kis videokat, képeket, a studio klienslistáját..stb.
Honlap megnyitása

A host apukám színész, rendező, producer. Saját stúdiója van. A ház Manhattanban, a Union Square közelében van, több emeletes, tele stúdiókkal. A host apukámnak kettő studioja van, egy a második emeleten, egy pedig a harmadikor. A második emeleti stúdióban van egy nagy galéria, itt lakik a család, itt van az én szobám is. Csak az én szobámon van ablak, de az se a szabadba, hanem a studioba néz bele.

Kilátás a szobámból
(green screen)

Amikor forgatás van, nem lehetünk otthont, fönt a galérián. Ilyenkor a picikkel csak este a forgatás után jövünk haza. A host apukám mindig küld sms-t, hogy kb. mikorra végeznek. Ha nagyon sokára, akkor néha elmegyünk a nagyihoz, vagy beülünk egy étterembe vacsizni. Kb. este 7-8kor szoktak végezni a forgatással, de előfordult már, hogy este fél10-kor.
Azért nem tudunk filmezés alatt itthon lenni, mert a galériára csak úgy lehet feljutni, hogy át kell menni a stúdión, amit ugye forgatás alatt nem lehet kivitelezni.
Szerencsére van egy kis csapóajtóféleség a bejáratnál, amin fel lehet jutni a galériára, ha fölmászok létrán. Ezért én néha a szobámban tudok lenni forgatás alatt. Persze nagyon csendben kell lennem. Nem csöröghet a mobilom, nem tüsszenthetek, nem skypeolhatok...
Hála Istennek a második szinti studioban ritkán van forgatás(filming/shooting). Fönt, a harmadik emeleten nagyon gyakran. Ahol mi lakunk, az egy pici studio, a fenti már sokkal nagyobb.

Múlt héten pont a szobámban neteztem, mikor hallottam, hogy óriási a sürgés forgás lent. Később pedig kisbabasírás...
Rájöttem, hogy kisbaba casting van. Egy babareklámhoz kerestek kisbabákat. Ez úgy nézett ki, hogy 10 percenként jött egy anyuka a bébijével, leültették őket egy székre(spéci háttér és megvilágítás), fényképezték a kisbabát, és kérdezgették az anyukát, hogy pl. mennyi idős a pici, hányadik gyerek..stb.
Egy másik nap valami reklámot forgattak. Cirkusz jelmezbe voltak felöltözve a színészek, és vicces dolgokat mondtak a kamerába. Nagyon szórakoztató volt.

Filmezés alatt a legtöbbször elhangzó szavak a: Action! ; Cut! ; Perfect!
Na és persze folyton hallani a csapónak a kattogását.

A feltöltött képen látható óriási nagy zöld ponyva a green screen. Ennek az a lényege, hogy mikor elkészült egy felvétel, aminek a hátterében ez a nagy zöld ponyva van, később ki tudják cserélni másra.
Pl. a minap láttam a TV-ben, hogy hogyan forgatták a Karib-tenger kalózait. Nem volt ott se tenger, se égbolt, hanem egy hatalmas green screenes stúdióban vették fel a jeleneteket, és végül a zöld hátteret egy számítógépes program segítségével kicserélték tenger és égbolt háttérre.
Nos, így megy ez.

A hírességekről... híres emberrel még nem találkoztam a stúdióban, ami elsősorban azért van, mert ha forgatás van, igyekszem nem ott lenni, mert különben mindenki csak csúnyán néz rám, hogy láb alatt vagyok. De egyébként sem értek a sztárokhoz, valószínűleg fel sem ismerném őket. A másik pedig, hogy ez egy kis studio, ritkán fordulnak elő világhírességek.

Egyedül Jeffry Wright-ot(wikipedia info itt) ismerem. Elég sok híres mozifilmben játszott már, mint pl. James Bond - Casino Royalban James Bond jóbarátját alakította. Ő volt az a fekete ürge, aki pénzt adott James Bondnak, hogy az folytatni tudja a pókerezést.

Leghátul ül, középen.

Egyik nap, mikor itt volt, vele volt a kislánya is. Megkértek, hogy vigyázza egy picit a csöppségre.
Jól elszórakozott a host kislányommal, nem volt gond vele. Az apukája később nagyon hálás volt.
Azóta mikor itt van, mindig beszélget velem. Egyik nap együtt reggeliztünk. Nagyon szeretem azokat az amerikaiakat, akik figyelembe veszik, hogy nekem az angol nem az anyanyelvem, így direkt picit lassan, és artikulálva beszélnek. Nos, Jeffry is ilyen. Mindig kérdezget a sulimról, hogy mik a terveim majd otthon, hogy érzem itt magamat, mit csinálok szabadidőmben stb...
Nagyon szimpatikus ember.

Hogy milyen munkák folynak a studioban?
- casting (pl. reklámhoz válogatnak szereplőket, vagy fotózáshoz keresnek modelleket)
- reklámok forgatása (pl. Sony, Red Bull...)
- talk show-k
- zenei klippek forgatása
...stb.

Most van egy fogorvosi szék a studioban, nem tudom mit fognak csinálni vele, de engem pár napja azzal heccelnek a dolgozók, hogy biztosan én akarok magán praxist nyitni. Host apukám is mondta, hogy majd meghirdetik, hogy akik itt forgatnak, azoknak ingyenes fogorvosi ellátás jár.
Hehehe...

Nos, mára ennyi.
Üdv,
Évi

14 megjegyzés:

  1. Haha, izgis. Szerencsés vagy, mert bepillanthatsz egy másik világba. Megkérted Jeffryt, hogy írja alá a szalvétádat reggeli közben? :)
    Nem is csoda, hogy mindig házon kívül lógsz, ha nincs ablak.
    Amugy a fogorvosi szék maradjon. Ideje lesz, hogy valaki lecsekkolja a fogaimat 1 év után, azt hiszem, ez alkalommal rád bízom :)
    Puszi szép estét, én most kezdem csak a napot KLben :)
    xoxoxo

    VálaszTörlés
  2. Ez poén, csak most néztem mit ír ki ott dátumnak :) Nálam éppen Május 4-e, reggel 8:55 van :D

    VálaszTörlés
  3. A Föld másik oldalán vagy.
    És aminek nagyon örülök az az, hogy aug. 6-án átjössz a túloldalra :).

    VálaszTörlés
  4. tökjó kis infoteli bejegyzés volt ;)

    VálaszTörlés
  5. augusztusban utazik hozzád a tesód New York-ba? :) Fruzsi

    VálaszTörlés
  6. Igen, a nővérem Dóri augusztus 6-án, a szülim és a húgom augusztus 7-én érkeznek New Yorkba, majd a családommal együtt augusztus 16-án megyek vissza Magyarországra. A nővérem 17-én Kulala Lumpurba megy vissza.

    Húúú most már mindent tudtok :)

    VálaszTörlés
  7. húú dejóó nagyon örülünk veled együtt!!!
    megmutathatod mindazt a sok helyet a szeretteidnek ahol te egy évet töltöttél biztos klassz lesz ;) :) Fruzsi

    VálaszTörlés
  8. Szia Éva!


    Írtam ma facebookon, ugye már elolvastad? Fontos.

    Amúgy még mindig hiányzol. Én tanulok, még van 3 államvizsga hátra. (Na jó, tegnap jöttem haza Josiptól, ott "tanultam" egy hétig) :-)))

    Tegnap este láttam egy hirdetést a Szigetről, és rájöttem, hogy nem leszel itthon akkorára, úgyhogy nélküled kell menjek. :-( Sajnálom. De majd talán jövőre bepótoljuk.

    Úgy néz ki július 2. felében megyünk nyaralni a többiekkel Istriára. Kár hogy nem leszel... Lehet Szandra sem lesz, úgyhogy nem lesz könnyű lépést tartani ennyi fiúval.

    Ja, amúgy még most olvastam el a 2 új bejegyzésedet Mexico óta. Jó volt kicsit újra hallani rólad...

    puszi

    VálaszTörlés
  9. Dóri (DC-ből)2010. május 4. 21:23

    Broadway Te drága :) Jó, hogy ilyet is látsz, bár azt kétlem, hogy a két kisgyereknek majd a "kellemes otthon" fogalma jut eszébe, ha visszanéz. Örülök, hogy jön a családod, jó érzés lesz őket úgy körbevinni, hogy már mindenről tudod hol van, ismerősen mozogsz. Most megyek, mert már fél egy van, és zümmög a rádiós ébresztőórám - meg kell szerelnem (bár egyszer azt hallottam, hogy ez a szellemek miatt is lehet...HÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ:) Tegnap éjjel is a frászt hozta rám, egyszer csak bzzzzzzzzzzzzzzzzzz...

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok lányok!
    Hát hol is kezdjem...Volt szerencsém 4 évet Amerikában tölteni.(8 évvel ezelőtt) Akkoriban a vízum kérdés még nem így működött.Nem ajánlom senkinek Amerikát!!! :) Hogy miért?
    Mert annyira jó,annyira távol van,mindenki ott akar élni,annyira kevés ember jutott el oda Mo-ról,lehet vele villogni,hogy nézzétek itt lakok,közben te ott egy senki vagy,de az itthoniak szemében egy "istennek" tűnsz,hogy ő igen ő megvalósította azt,ami keveseknek adatott meg.
    Aztán amikor lejár az ember vízuma,vagy ilyen-olyan okok miatt haza kell jönnie Mo-ra,akkor jön az az érzés,amit nem lehet leírni.Depresszióhoz tudnám hasonlítani.Megszűnik az örökös pörgés,és visszatér minden oda,ahol elkezdte az ember.Kikerülsz Amerikában elkezded építeni a kis életed:barátokat szerzel,megszokod a munkarutint,nyaralásokat/kirándulásokat szervezel,kávézókba jársz beszélgetni és megismerkedsz a nagy Ő-vel.Építgeted építgeted a kapcsolatot,ami aztán elér egy bizonyos szintre,de közben az idő az telik és mire felocsúdsz már a metrón ülsz a reptér fele,ami visszavisz téged a kezdetekhez.Ugyanoda térsz vissza,ahol abbahagytad.Nem tudsz kikászálódni az érzésből,egy álomnak tűnik az egész,ami veled történt és nem tudod megszokni azt az érzést,hogy ott kellett hagynod azokat az embereket,akiket szerettél.Több év kell,ahhoz,hogy regenerálódj.
    Igen,ez is Amerika.
    Köszi,hogy meghallgattatok.Ákos

    VálaszTörlés
  11. Szerintem az hogy ezt te így élted meg az a saját személyiséged miatt van, tehát ez teljesen egyénfüggő és lehet ha kint maradsz te akkor is depressziós leszel egy idő után.Miből gondolom ezt? Abból hogy az a véleményed,hogy kint senkinek nézik a külföldieket.
    Ahogy olvastam Évi bejegyzéseit ő annyira egy vidám és pörgős csaj, hogy ő itthon is ilyen lesz miután hazajött és nem lesz depis. Bár bocs Évi,hogy ismeretlenül jellemezlek.

    Ja és nem is nézik le a külföldieket... bár én csak Angliában éltem 1 évig, de ott állandóan elismerő megjegyzéseket kaptam az angoloktól arról,hogy milyen bátor vagyok, hogy kimentem egy idegen országba élni és hogy ők erre nem lennének képesek
    Judit

    VálaszTörlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  13. FRUZSI:
    Te annyira aranyos vagy.
    Mindig mosolyogsz, ugye?

    DÓRI DC-ből:
    Igen, igazad van, ez a környezet egyáltalán nem egy 5 és 7 éves gyereknek való.
    Szerencsére ezek a kölykök ebbe születtek bele. Még sosem hallottam tőlük panaszkodó szavakat. Nem is lehet gondjuk, hiszen mindig van velük valaki(au-pair:) ), aki mindent megold. A picik tudják, hogy ha forgatás van, az szent, mert ez apu munkája, aki ezzel keresi a pénzt, amit értük is tesz, ezért nekik maximálisan meg kell érteniük. És meg is értik.

    VálaszTörlés
  14. Nekem is pozitívak a tapasztalaitaim, annyira, hogy mindig igyekszem új helyeket felfedezni. Igaz nem mindegy hogy hol vagy. Franciaországban bevándorló vagy, de elismernek, Ázsiában, meg a feljebbvaló fehér ember.
    Éva valóban egy pörgős csaj. Nagyon reális, pontosan tudja mi vár rá, ezért is él minden pillanattal, sosem ül otthon, mert most lehet NYban sétálni, néhány hónap múlva vége. 2 lábbal a földön.
    Én több helyen is éltem, 12 éves korom óta költözöm, és igen, minden hely hiányzik, mindegyik a részem, és én is mindegyiknek a része vagyok.
    Depi ide vagy oda, amit láttál a tied marad, senki el nem veheti, és lehetsz te mindenhol király, ha annak születtél, akkor mindegy hogy hova mész.
    Az is tőled függ, mit kezdesz a tapasztalattal. Lehet a múlton keseregni, vagy magadévá tenni minden jót, kívül és belül nőni-érni, és még messzebb menni.
    Szerintem Éva pont ezt csinálja. Tudja miért van ott, mit akar kihozni a helyzetből, és azt ki is hozza belőle a maximumot.:)
    Ennek ellenére átérzem, és megértem Ákost is. Személyiség és helyzetfüggő, ki mit hogyan él meg.

    VálaszTörlés