2009. július 22., szerda

Érkezés New York-ba (az út, első napok)




Sziasztok!

2009.07.21

New York, Manhattan, Hotel New Yorker.

Kinézek az ablakon: Empire State Building. :)


És most visszaugornék oda, ahol a legutóbbi bejegyzésem abbahagytam.:

Összepakoltam(Budapest), indulásra készen. Másnap, hétfő reggelt már 9 előtt a reptéren voltunk. A szüleim vittek ki. Hamar megtaláltam Petrát és Nórit. Ők is az Interexchange program keretében jönnek New Yorkba.

Gyorsan becsekkoltunk(check in), még maradt egy óránk a búcsúig.

Irány a Terminál bejárata melletti kávézó. Petráék is ott voltak.

Kávé, kaja... ki mit kér. Végre ettem. Az ezt megelőző nap ez nem jött össze. :)

10 óra, Petráék intettek, hogy induljuk.

Anyapuval ölelés, puszik......, igen, ígérem vigyázok magamra, legkésőbb egy év múlva jövök...

Lufthansa, Boeing 737-500-as Frankfurti járata. Szerencsére ablak mellett ülök, mögöttem Petra.

A gép gyorsul, beleszorulsz az ülésbe, majd mikor elemelkedik a kifutóról, megkönnyebbülsz. Majd éles kanyarok, végül rá áll a megfelelő légi folyosóra. Nos, a repülésből ennyi amit szeretek. De ebből a részből sosem elég :). Viszont az ezután következő hosszú mozdulatlan órákat nem lehet megszokni. E miatt szoktam mondani, hogy utálok repülni. Mintha bebetonoznának. Ha megmozdulsz, tuti fejbe kólintod a melletted ülőt.....sorry!!!

Olyan szép föntről Budapest!!!! Mindig a Dunát nézem. Amíg azt látom, addig tuti Magyarország felett vagyunk. Ha azt elvesztem szem elől, már bizonytalan a helyzet.

Érkezés Frankfurtba.

Gépről le, összeszedjük magunkat hárman magyarok, és irány az 'A' terminál. Onnan indul tovább a New York-i járat. Persze csak 4 óra múlva :) .

Újabb meglepetés: nem gyalog megyünk az 'A' terminálra , hanem mozgó járdán. Még nem láttam ilyet. Ehhez el kellett jönni Frankfurtba :). Persze nem csak a mozgójárda új az ember lányának, hanem a SMOKING ZONE is. Ezek kis üvegkabinok a terminálok területén, és ezekben lehet csak dohányozni.



Átérünk az 'A' terminálra, beülünk egy barátságos kávézóba. Kb. 1-2 óra telhetett el, mikor reptéri alkalmazottak jöttek, és papírokat osztottak az 'A' terminálban várakozóknak. Szúrópróbaszerű biztonsági vizsgálat következik!! Na pafff.., persze hogy ez velünk történik. Hirtelen kiürült a hely, pedig pár perce még rengetegen voltak... minket is kitereltek. Sorbaállás.....sorra kerülsz....kézi poggyászból mindent ki. A fél liter ásványvízhez kapsz 1 percet, hogy magadba töltsd. Sikerült, yeahhh!!!

Vizsgálgatnak, persze minden csipog rajtad..... leültetnek egy székre, cipőt le, elviszik... Na neee!! KÉREM VISSZA A CIPŐMET!

Visszakaptam, csak még átvilágították őket a lábaim nélkül is :) . Nem találtak benne elrejtett terroristát. Örülhetnek.

Petra és Nóri is átjut.

Újabb várakozás, majd láss csodát, eltelik a 4 óra. Amúgy a terminál ablaka üveg ablak, óriási a panoráma. Miközben vársz, percenként gurulnak el melletted a fel és leszálló gépek.

Video:

Egy élmény. Imádom őket! Ez apáról ragadt rám át. Budapesten légi folyosó alatt lakom. Ha alacsonyan repül egy-egy gép, elnyomja a TV hangját is. Az itt lakók utálják. Én nem. Nem is fogom soha :).

Boeing 747-400. Megint ablak mellett, ráadásul jobb oldalt(onnan többet látni) a szárny mögött, de teljesen lelátok. A mákos.....mi? Petráék jóval előrébb ülnek, a szárny mellett, sajnos így nem sokat látnak.

Indul a gép, irány NEW YORK!!!

Sorban állunk a kifutón. Annyi gép indul Frankfurtból, lévén Európa talán legforgalmasabb reptereként, hogy még várni kell, míg fölszáll néhány gép előttünk, és hátranézve a kanyarban még 3 gép áll mögöttünk.

Viszlát Európa.........irány Amerika!!!!!!!!!

Video:

A kijelzőn: 37ezer láb magasan, -59 Fahrenheit...

Az ablak zúzmarás. Poén.

Kaja, alvás, kijelzőn utat követős, vízumpapírkitöltős, filmet nézős....... kereken 5 órája voltunk úton mikor ’meguntam’. Ez jó. Intercityn már 2 óra után szenvedek.

Nézem az órámat, éjfél........de kint szikrázó napsütés(nem kéne éjfélkor már besötétednie?). Hát persze hogy nem, hiszen IDŐUTAZUNK. A gép előre, de az idő szembe.....és gyorsabb :). Végül -6 óra az eredmény. Kitűnő volt az időjárás, talán csak egyszer rázkódott a gép....persze pont akkor mikor a WC-n voltam. :)


Szólnak, hogy csatoljuk be az öveket. Közeledünk NYC-hez.

Nem tudom hol jártunk, mikor lent minden csupa fekete szikla volt, tele pici, apró, változatos formájú tóval. Rájuk sütött a nap, és azok úgy világítottak a napfényben........óriási!!!

Csökken a magasság......mindenki feje az ablakra tapad. Amerika fölött vagyunk, közel New Yorkhoz. Gyönyörű kertvárosok, minden házhoz úszómedence. És amit még sose láttam: óriási, gyönyörűen rendezett golfpályák..... nagyon sok.

Szólt a mellettem ülő hölgy, hogy nézzek jobbra messze.....ott csillog Manhattan a lemenő napfényben. Álomszép!!!! - mostantól az otthonom :) .

Leszállunk a Kennedy reptéren.

Végre fölállunk, még nem sorvadtak el az izmaim, dejóóó!!! És trombózist sem kaptam(prevenció gyanánt induláskor bevettem egy aszpirint) :).

Gépből ki.......jééé, mennyi afroamerikai!!! És akkor rájössz: itt New Yorkban te leszel a kisebbség :).

Összeszedjük magunkat, immár 8-an vagyunk. 3 magyar, 4 német, 1 holland. Persze senkiben sincs élet, sebaj, mi magyarok tartjuk a frontot. Mi szedtük őket össze a csapatot Frankfurtban is.

Sorbaállás a "határon"..... még egy utolsó akadály az Egyesült Államokba lépésig. Itt még visszafordíthatnak. Vagy mert nincsenek rendben a papírjaid, vagy mert ’csak úgy, miért ne, hiszen minden ok nélkül megtehetik’. Sorra kerülök, kezemben egy kiló papír...vízumok...stb. Nagyon kedves az ürge. Sablon kérdések.... én meg sablon válaszokat adok. Már kívülről mondom, kérdeznie sem kéne. Aztán elhangzik Budapest...opppá... :) mosolyog a pasi. Meséli, hogy fél évet élt Budapesten, mikor annyi idős volt mint én, és élete legnagyobb élménye volt, szerinte nincs is szebb város Budapestnél. Nem is tudtam mit mondjak rá....eszméletlen. Egy New York-i Budapestet dicséri. Olyan büszke voltam!!!!!!!!!

Sok-sok pecsét, átjutottam...végre az USA-ban. MEGÉRKEZTEEEEM!!!!

A többiek is átjutottak, mindenkinek meg van a csomagja, hálelúja :).

8-an együtt. Rendeltünk taxit(persze ezt is a magyarok intézik). Ennek is megvan a storyja..... de ezzel már nem fárasztok senkit.

Taxiba be, irány Manhattan.

Micsoda út volt! A Kennedy reptérről Manhattanba éjszaka......világít New York!!!!!! Beérve a városba egyre nő a forgalom, feltűnnek azok a tipikus New York-i házak, utcák, falak, tűzlétrák, feka rendőrnő, átszeljük a sugárutakat.....végignézel, két oldalt csak felhőkarcolók. Na emiatt jöttem New Yorkba. Ezt hiányoltam Rómából, Párizsból.....

Megérkeztünk a Hotel New YORKER-hez. Itt töltünk 4 napot (orientáció/felkészítő tábor). Utána megyünk a fogadócsaládunkhoz (Host Family). Róluk majd később mesélek.


Bejelentkezünk a recepción, a szobatársaim egy német, orosz és koreai lány...... de nem sokáig, mert variálnak a németek....ez jól jön, így végül Petrával egy szobában leszünk, egy brazil és egy ecuadori lánnyal.

A hotel 40 emeletes(mi a 28.-on lakunk). A liftben fölfelé menetkor bedugul a fülünk :).

Kinézek a szoba ablakán: Empire State Building.

Csak pár percet töltöttünk a szobánkban. Úgy nem lehet lefeküdni, hogy nem sétáltunk az első éjszaka New York City-ben :) .

Hárman magyarok elindultunk a 8. Avenue-n déli irányba. A hotel a 43. utcánál van, mi a 28-ig sétáltunk le, majd vissza.

Elég késő volt. Kevesen voltak az utcákon, főleg fiatalok. Na meg minden sarkon fekete srácok bandáznak. Tipikus amerikai jelenség. Naná, hogy beszólnak páran. Egyértelmű, hogy turisták vagyunk, mindenki kezében fényképezőgép :).

A legviccesebb az a hajléktalan fazon volt, aki I LOVE NEW YORK pólót viselt :).

Mivel az éhen halás küszöbén álltunk, vettünk egy újságosnál inni (fél liter narancs juice 2 dollár - 400Ft), és beültünk egy kis koszos pizzázóba, ahol ketten ettünk egy kis szelet pizzát(6 dollár – 1200 Ft). Ááá!!! Azért ez elég drága. Hogy fogok így kijönni az Au-pair fizetésemből? Sehogy. Kell mellé még keresni valami más munkát is.

Hotelbe vissza. Már több mint 24 órája nem aludtunk. Zuhany,alvás.

Kb. fél 7-kor kelés, irány a földszint reggelizni.

Reggeli(ugyanaz): tea, orange juice, croassan vagy muffin.........nagyon amerikai :).

8.30, irány az orientáció(ami lényegében egy előadás-sorozat). 18-an vagyunk(au-pairek),és nagyon jó arcok az előadók. Nagyon lassan, erősen artikulálva, széles vigyorral beszélnek. Egész sokat megértek belőle :).

Témák:

1) Hivatalos papírok, vízum, mi mire jó, hogyan működik...stb.

2)Mi az amit ne csinálj az USA-ban, különben irány haza(jobb esetben) vagy irány a börtön(rosszabb esetben).

Van Au-pair, aki 29 évet kapott(nem mondták el miért).

Pl. Gyerekhez tilos ’hozzáérni’. Ha csak picit is meglököd, börtön!

23 vagyok, tehát ihatok alkoholt. De ha egy 21 év alattit megkínálnék, fél év börtön.

Szóval bocsi Petra, de októberig nem iszunk együtt(ő akkor tölti be a 21-et).

3) Kulturális sokk kezelése.

Erről azért beszélnek, hogy ne ijedjünk meg Amerikától....... De hát ki fél itt? :).

4) Kids(gyerekek). Arról szólt hogy melyik korosztály mivel, és hogyan lehet lekötni.


Ebéd: választottunk valamit a menü-listáról.

Megkérdezte a felszolgáló Petrát, hogy hogy ízlik. Petra csak őszintén: elmegy. Kérdezte az úriember, hogy honnan jöttünk. Magyarországról. És voalá, egyből jön a nem várt kérdés: Budapestről??? Wow, már a második New York-i vágja, hogy hol van a kis hazánk, és igen!!!!!!-nem keveri össze Budapestet Bukaresttel :).

Nemsokára jön egy tál extra saláta az asztalunkra, csak azért, mert mi Budapestről jöttünk. Na tessék, ki gondolta volna, hogy ilyen menő New York Cityben magyarnak lenni :).

Az átlagnál több borravalóval köszöntük meg az extra kaját.

Az orientáció végén ismét irány a city. Ketten Petrával indulunk neki.

Az időjárás: Esőnek nem nevezném..., ahhoz túl kevés az a valami, ami a levegőben van. Párának sem nevezném, mert ahhoz túl sok. Olyan mint a szitáló eső, csak nem esik le, hanem áll a levegőben.

Mindenütt maximális fokozaton megy a légkondi. Ha bemégy az utcáról valahová, fel kell venni a nyári ruhára a kabátot. A hotelben is megy a légkondi. Szegény európai lányok :), kint nyári idő, de bent mindenki zárt cipőben, kabátban,sálban hallgatja az orientációt. A légkondinak köszönhetően állandóan vörös a szemem, Petra pedig megfázott.

Este nem tudtuk megállni Petrával, hogy be ne menjünk egy-két üzletbe. Persze itt az üzletek este 9-kor is nyitva vannak. Amikor shoppingolás után kijövünk az üzletből(ahol a légkonditól száraz a levegő), ekkor lehet igazán érezni, hogy milyen magas a levegő páratartalma New York-ban. A felhőkarcolók tetejét nem látni a ködtől.

Petrával átszeltünk pár Avenuet-t és Street-et, aztán valami nagyon klassz helyre jutottunk. Lassan leesett, hogy ez a Times Square :).

Video:


Itt rengeteg időt töltöttünk el. Bementünk egy new york-os souvenir boltba. Ez nagyon poén hely. Persze mindent felpróbáltunk, megfogtunk,lefényképeztünk. Senki sem szólt ránk.



Aztán megtaláltuk a híres M&Ms boltot, rögtön beszabadultunk.... :) .

Video:

A bejáratnál fejünkre tettünk egy-egy M&Ms-es rugós ’csápot’. Később el is felejtettük, hogy a fejünkön van. Nagyon jól szórakoztunk a boltban. Mint a kisgyerekek. Mindent megfogtunk, lefotóztunk, felpróbáltunk, levideóztunk.... :).


2009.07.22

A második reggelünk New Yorkban.

Reggelire muffin, croassan, tea, kávé, narancs juice. Apropó kávé: bögrében adják. Valószínűleg nincs is kis kávés csészéjük.

Kezdődik az orientáció. Egész nap az elsősegélyről volt szó. Nem mondtak újat, azt hittem sosem lesz vége.

Az ebédről annyit, hogy ismét megjelent a tegnapi fazon ( Hello Hungary, how are you?), és Magyarországot emlegetve ismét hozott egy extra tál ételt. Nagyon fincsi volt! Dupla borravaló, hiszen holnap is jövünk még. :).



Most a szobában vagyok, Petra is netezik, az equadori lány már alszik, a 4. lány nem tudom hol lehet.

Holnap lesz az orientáció utolsó napja, ami azt jelenti, hogy holnap este jön értem a fogadó családom. Már nagyon várom, de be is vagyok tojva miatta. Vajon tetszem majd nekik?

Jó éjt!!!

Évi

3 megjegyzés:

  1. Welcome! :) Látom tetszik a city :) Orientáció...NEVER SHAKE A BABY!!! :DD Örülök, hogy minden rendben, és jól érzed magad. Hamarosan 3Dben is talizunk remélem. Ja, és jó a design. Ma már az új otthonodban alszol!! Majd írj a családról, ha lesz energiád :) Üdv, Dóri

    VálaszTörlés
  2. Szia.

    Nagyon tetszik a blogod.Lindának hívnak és én jövő nyáron szeretnék kimenni New Yorkba de már most elkezdtem megtervezni,szervezni a dolgot.
    Megkérhetnélek hogy ha van időd leírnád személyes tapasztalataidat,tanácsaidat.Esetleg tudnál ajánlani olcsó szállást?Nagyon köszönöm előre is!!carry81@freemail.hu Üdv.: Linda

    VálaszTörlés